English French German Italian Portuguese Russian Slovak Spanish

Grad Pag

Grad Pag se nalazi na istoimenom otoku površine 286,6 km2 , što ga ubraja u jedan od najvećih Jadranskih otoka. Otok Pag je smješten između Velebitskog kanala i Kvarnerića, između otoka Raba, Oliba i Vira u neposrednoj blizini kopna. S 270 km dužine razvedene obale otok Pag je otok s najduljom obalom linijom na Jadranu, prepun zaljeva, uvalica, rtova i plaža.

Grad Pag se nalazi na najvećoj Paškoj uvali koju zaokružuje 20 km šljunčanih plaža, a u čijem kopnenom produžetku se nalazi ispitano i dokazano ljekovito blato. Osim prekrasnih plaža, čistog mora i obilja sunca ako posjetite Grad Pag možete kušati nadaleko poznati i priznati paški sir, pašku janjetinu i  baškotine koji se mogu kupiti jedino u samostanu sv. Margarite u Gradu Pagu. Kao uspomenu s odmora možete ponijeti jedinstvenu pašku čipku ili paketić izvorne paške soli. Ukoliko Grada Pag posjetite početkom ljeta možete uživati u Međunarodnom festivalu čipke koji se u Pagu održava svake godine u mjesecu lipnju ili se krajem srpnja pridružiti karnevalskom ludilu na tradicionalnom paškom ljetnom karnevalu.

Prirodna bogastva

Kako otok tako i Grada Pag obiluje brojnim prirodnim bogatstvima koji oduševe sve one koji dođu na Pag i koji ga bolje upoznaju. Stoljećima kao najvažnija gospodarska djelatnost Pažana bila je proizvodnja soli. Sol se nazivala bijelim zlatom a radom u solani mnogi Pažani prehranili su svoje obitelji. Uz solarstvo i proizvodnju soli stanovnici su se bavili stočarstvom u kojem je dominiralo ovčarstvo. Ovčarstvo je i danas dobro razvijeno ponajviše zbog , uz čipku najpoznatijeg otočnog proizvoda, nadaleko poznatog i cijenjenog Paškog sira.

Uz ovčarstvo stanovnici se bave i maslinarstvom, ribarstvom te turizmom. Posebnost Grada Paga je i paška bura zahvaljujući kojoj se nedaleko Grada Paga nalazi sedam vjetroelektrana koje su se savršeno sjedinile s jedinstvenim paškim krajolikom te svojim izgledom pridonijeli doživljaju Paga kao otoka gdje se susreću vještina ljudskih ruku i uma s surovim i oštrim prirodnim silama.  Kao otočne posebnosti moramo spomenuti i brojne izvore pitke vode,brojno ljekovito bilje koje raste po otoku kao što je kadulja, ružmarin, lavanda i smilje, te ornitološki rezervat Velo blato na južnom dijelu otoka i neizostavni suhozidi. Po dužini očuvanih suhozida otok Pag je s svojih preko 1000 kilometara suhozida jedno od najbogatijih područja u Hrvatskoj.

Sport i rekreacija

Grad Pag nudi zabavu za svakoga. Ukoliko ste željni mirnog odmora i netaknute prirode moći će uživati u kristalno čistom moru uz pregršt sunca na nekoj od brojnih skrivenih paških plaža i uvalica. No, ako ipak više volite aktivan odmor moći ćete se okušati u vodenim sportovima kao što su windsurfing i ronjenje ili otok doživjeti na poseban način biciklom po brojnim biciklističkim stazama Paga ili penjanjem penjačkim stazama. Ako Vam se to čini prezahtjevno za odmor dane možete popuniti odlaskom na neki od izleta unutar Paškog zaljeva ili posjetom i razgledavanjem brojnih znamenitosti  Grada Paga. Kao neke od najzanimljivijih spomenut ćemo nedavno obnovljeni Stari grad Pag, Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja, vidikovac Gradac iznad grada ili 15. Meridijan.

An error occured during parsing XML data. Please try again.